DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ - etkinlik

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ - etkinlik

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

Çalışmanın Amacı: Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

Çalışmada Kullanılan Yöntemler, Teknikler ve Çalışma Basamakları: Her ay edebiyatımızda önemli yer tutan eserler okunur. Bu eserlerle ilgili yarışmalar düzenlenir. Sonrasında sınıflarda Türkçe öğretmenlerinin rehberliğinde kelime hazinesini zenginleştirici nitelikte etkinlikler yapılır. Ortaokullarda düzenlenen faaliyetlerden bazıları şunlardır: Anlat Bakalım, Bilen Oturur, Kelime Türetme, Anlamını Bul, Baş Harflerini Değiştir, Beyin Fırtınası, Bu Nedir?, Hatırlatmaca, Sözcük Yerleştirme. Düzenlenmesi planlanan her faaliyet öncesinde faaliyete katılımı beklenen hedef kitleye yönelik etkili bir tanıtım yapılır, sonrasında ise faaliyete ilişkin görsel ve videolar okul genel ağ (internet) sayfası ile okula ait diğer mecralarda paylaşılarak proje görünürlüğünün artması sağlanır.

Çalışmadan Sağlanan Faydalar: Sözcük ve kavram zenginliği aynı zamanda düşünce zenginliğine işaret eder. İnsanın sözcük ve kavram yönünden zengin bir birikime sahip olması, düşüncede de zengin olmasını sağlar. Öğrencilerimiz için söz varlığını en verimli şekilde artırmayı ve kullanmayı sağlayacak ortam ise okullardır.

Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecektir.

 

Tüm etkinlikler okulumuz Türkçe öğretmenleri tarafından hazırlanmıştır. 

Etkinliklerimiz aylık olarak paylaşılmaktadır. Ocak 2024 (Tıklayınız.)

Adnan Menderes Ortaokulu Proje Yürütücüsü: Ebru İLBEYİ

 

11.01.2024 128

11-01-202411-01-202411-01-202411-01-202411-01-202411-01-202411-01-2024